Saturday, 17 January 2015

SECRETARIAT ASSISTANT PRACTICE 1

 1.    Which lamp has the highest energy efficiency?
LED Lamp.

2.    Yellow light is a combination of ……. Primary Colours.
Red, Green.

3.    Diverging lens produces ………. Type of images.
Small Virtual image.

4.    The process used to produce Ammonia is :
Haber Process.

5.    The non-metal which exists in liquid state at room temperature is :
Bromine.

6.    2007 Nobel prize for Chemistry was awarded to :
Gerhard Ertl.

7.    The 5th state of matter is :
Bose-Einstein condensate.

8.    Speed of Blue colour light in vacuum is :
3 x 108 m/s.

9.    Which fuel has the highest Calorific value?
Hydrogen.

10.    In which direction does rainbow appear in the morning?
West.

11.    The Chief Minister of Uttarakhand is …….
Vijay Bahuguna.

12.    Who is the president of France?
Francois Hollande.

13.    The Booker Prize winner of 2012 is …..
Hilary Mantel.

14.    ICC T20 World Cup winner of 2012 is :
West Indies.

15.    Who won the women’s 100 meter Gold in 2012 London Olympics:
Shelly-Ann Fraser –Pryce.

16.    The 59th National Award for Best Director was won by :
Gurvinder Singh.

17.    God’s particle is the pseudonym of ……
Higgs Boson.


18.    Which rocket was launched by ISRO during its 100th mission?
PSLV-C21.

19.    The 2012 Nobel Peace Prize was awarded to?
European Union.

20.    The minister  for Cooperation in Kerala is :
C.N.Balakrishnan.

21.    India is called a tropical country mainly on account of its:
Latitudinal Extent.

22.    The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is :
Terai.

23.    Which river is called a river between the two mountains?
Narmada.

24.    Which state is called the agricultural epitome of India?
Uttar Pradesh.

25.    Which region of India has a larger female population than the male population?
Puducherry.

26.    Who was the first propounder of the doctrine of “Passive Resistance”?
Aurobindo Ghosh.

27.    In which Five Year Plan University Gants Commission was set up for promoting and strengthening higher education?
First Five Year Plan.

28.    Who is known as the father of Renaissance of Western India?
M.G.Ranande.

29.    The longest river of Peninsular India :
Godavari.

30.    The largest producer of rice in India is:
Andra Pradesh.

31.    The national animal of Kerala:
Elephant.

32.    The southern most river in Kerala:
Neyyar.

33.    The largest National Park in Kerala is :
Eravikulam.

34.    The first dam in Kerala:
Mullapperiyar.

35.    The most populated district in Kerala as per 2001 census:
Malappuram.

36.    Chattampi Swami was born in the year:
1853.

37.    The ‘Savarna Jatha’, to support the Vaikom Satyagraha was organised by :
Mannath Padmanabhan.

38.    ‘Vivekodayam’ magazine was published by:
Kumaranasan.
39.    ‘Atma  Vidhya Sangham’ was founded by:
Vagbhatananda.

40.    In Travancore, the Temple Entry Proclamation was made in :
1936.

41.    The constitution describes India as a…..
Union of States.

42.    The authority/body competent to determine the conditions of citizenship in India:
The Parliament.

43.    From which constitution India borrowed the idea of Directive Principles of State Policy?
Constitution of Ireland.

44.    Who was the Chairman of the Constituent Assembly of India?
Dr.Rajendra Prasad.

45.    Power of the Judiciary to declare a law invalid on constitutional ground is called:
Judicial Activism.

46.    Status of Union Public Service Commission is :
Constitutional.

47.    Chairman of the National Human Rights Commission is appointed by :
The President.

48.    Money bill of the Union Government is first introduced in :
Loksabha.

49.    Which amendment Act incorporated the Right to Education into the list of Fundamental Rights in India?
86th Amendment Act, 2002.

50.    First Chairperson of the National Commission for Women:
Jayanti Patnaik.

51.    He stayed at home yesterday because he …….. a bad cold.
Had.

52.    Look me…….. when you are in India next year.
In

53.    I am extremely sorry I can’t talk to you now, I am……
Lost in time.

54.    Hundred rupees ……. enough for the taxi fare.
Is

    In which part of the sentences (55 & 56) is the mistake.
55.    He(A)
 has delivered (B)
a best speech(C) 
on the Topic (D).

Ans: C.

56.    I received(A)
a check for one lakh rupees (B)

as advance(C)

for my book (D)

Ans: B

57.    What is the passive form of: This shop sells non-friction books.
Nonfiction books are sold in this shop.

58.    Report: “Is your book on Shakespeare”, he asked her.
He asked her if her book was on Shakespeare.

59.    Chocolate cake contains a …….. amount of calorie.
Large.

60.    Within a short period of time, he reached the ……… of his career.
Acme.
0.    Within a short period of time, he reached the ……… of his career.
Acme.







71.    When a key is pressed on the key board, which standard is used for converting the keystroke into corresponding bits?
ASCII

72.    Software, such as Explorer and Firefox are referred to as :
Browsers.

73.    Which of the following is not an output device?
(a) Plotter    (b) Scanner    (c) Flat Screen        (d) Touch screen.
Ans: Scanner.

74.    Which technology is used in Compact Disks?
Laser.

75.    The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as :
Firmware.

76.    Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
Sequential.

77.    ASCII stands for:
American Standard Code for Information Interchange.

78.    Which of the following identifies a specific web page and its computer on the web?
(a) Website    (b) Web site address    (c) URL    (d) Domain Name.
Ans: URL (Uniform Resource Locator).

79.    An optical input device that interprets pencil marks on paper media is:
O.M.R.

80.    Information Technology Act was enacted on ……..
9 June 2000.

81.    Which of the following numbers is divisible by 24?
(A) 15824    (B) 14824    (C) 13824    (D) 12824
Ans: 13824.

82.    If a/4=b/5=c/7, then (a+b+c)/a =
4.

83.    A student multiplied a number by 4/5 instead of 5/4. The percentage error is :
36%

84.    The number of marble slabs of size 25 cm x 25 cm required to pave the floor of a square room of side 10 metres is :
1600

85.    40% of a number is added to 120, then the result is double of the number. What is the number?
75.

86.    A and B can do a work in 10 days, B and C can do it in 12 days, C and A can do it in 15 days. If A, B, and C work together, they will complete the work in :
8 Days.

87.    The prices of a table and a chair are in the ration 4:1. The cost of 2 tables and 8 chairs is Rs.400, the cost of a table is :
Rs.100.

88.    The ratio of men and women in a polling booth is 4:5. If there were 120 women more than that of men,  the number of voters in the booth were:
1080.

89.     A train of length 150 meters took 8 seconds to cross a bridge of length 250 meters. Time taken by the  train to cross a telephone post is :
3 seconds.

90.    The difference between compound interest and simple interest for an amount in 2 years is Rs.32. If the rate of interest is 8%, the amount is :
Rs.5000.

91.    Identify the next number in the series:
2, 7, 17, 32, 52, 77, …….
Ans: 107

92.    Identify the missing term:
PRT, …….. BDF, HJL, NPR.

Ans: VXZ

93.    In a certain code SUNDAY is coded as USDNYA. How could CREATION be written in that code?
RCAEITNO.

94.    Find out the option which has the same type of relationship as ‘Chemistry and Science’?
(A) Painting and Arts.        (B) Medicine and Surgery.
(C) Geography and History    (D) Civics and Archaeology.
Ans: Painting and Arts.

95.    Identify the odd man out:
(A) 14        (B) 55        (C) 49        (D) 63.

96.    A, B, C, D, E and F are sitting in 6 chairs regularly placed a round table. It is observed that A is between D and F, C is opposite to D, D and E are not on neighbour chairs. Which one of the following must be true?
(A) A is opposite to B.    (B) D is opposite to E.
(C) C and B are neighbors    (D) B and E are neighbours.

Ans: B and E are neighbours.

97.    Introducing a man, a woman said “His wife is the only daughter of my father.” How is that man related to woman?
Husband.

98.    Facing south A start his journey and make turnings towards the left and right in the sequence given below.  Which sequence will finally lead A to a direction other than the South?
(A) left, right, left, right, left, right    (B) left, right, right, left, left, right.

(C) left, left, right, left, left, right    (D)right, right, right, left, left, left.

Ans: (C) left, left, right, left, left, right

99.    Some boys are standing in a queue. If the tenth boy from behind is 5 behind the 12th boy from the front, how many are there in the queue?
26

100.    A cyclist goes 40 km towards East and then turning to right he goes 40 km. Again he turn to his left and goes 20 km. After this he turns to his left and goes 40 km, then again turns right and goes 10km. How far is he from his starting point?
70 km.

Tuesday, 19 August 2014

Indian economy at the time of British rule

Indian economy at the time of British rule

At the time of Independence, Indian economy was under-developed, there was low per-capita income, poor infrastructure, illiteracy, it was mainly dependent on agriculture and there was no industrial development, it was dependent on imports. Apart from these Indian economy was semi feudal, depreciated, stagnant. India suffered from capital deficiency, high population growth, famines, unemployment, economic disparities and lots more. ndia was one of the richest and the most flourishing nations of the world and this is evident from the past history of the nation. India attracted many invaders in the past with its wealth. However, after British Invasion, India suffered a massive economic downfall and it continued even after India's Independence. Nevertheless, Indian economy is now gaining momentum and is developing quite fast. The condition or characteristics of Indian economy at the time of independence are
1 )Low level of economic development

 under the colonial rule India had an independent economy before the advent of the British rule. Though agriculture was the main source of livelihood for most people, the country’s economy was characterized by various kinds of manufacturing activities. India was particularly well known for its handicraft industries in the fields of cotton and silk textiles, metal and precious stone works etc. These products enjoyed a worldwide market based on the reputation of the fine quality of material used and the high standards of craftsmanship seen in all imports from India.

The economic policies pursued by the colonial government in india were concerned more with the protection and promotion of the economic interests of their home country than with the development of the Indian economy. Most studies did find that the countries growth of aggregate real output during the first half of the twentieth century was less than two per coupled with a meager half per cent growth per capita output per year.

AGRICULTURAL SECTOR

India’s economy the British colonial rule remained fundamentally agrarian- about 85 per cent of the country’s population lived mostly in villages and derived livelihood directly or indirectly from agriculture. However, despite being the occupation of such a large population, the agricultural sector continued to experience stagnation and, not infrequently, unusual deterioration. Agricultural productivity became incrementally low though, in absolute terms, the sector shows expansion some growth due to the expansion of the aggregate area under cultivation.

This stagnation in the agricultural sector was caused mainly because of the various systems of land settlement that were introduced by the colonial government.that is the introduction of middle man to farm field. Neither the government nor the zamindars did nothing for the improvement of farm field. The other reason for the back ward condition of agriculture duing this period was low level of technology,negligible use of chemical fertilizers and pesticides and low irrigational felicities aggravated the problem.
The  commercialization of agriculture also act as a reason for the back ward condition of the sector, commercialization of agriculture refers shifting of production from food grains to cash crops or the agriculture produce is for market not for consumption. There was some evidence of a relatively higher yield of cash crops in certain areas of the country due to commercialization of agriculture.

2 ) INDUSTRIAL  SECTOR

As in the case of agriculture, so also in manufacturing, India could not develop a sound industrial base under the colonial rule. Even as the country’s world famous handicraft industries declined, no corresponding modern industrial base was allowed to come up to take pride of place so long enjoyed by second by the former.the British did not take a sufficient step for industrialization of the country rather than de industrilise the nation. There are two motives behind this  one is to convert india as a chief supplier of raw material for British factories and a market for selling British finished goods.

During the second half of the nineteenth century, modern industry began to take root in india but its progress remained very slow. Initially, this development was confined to the setting up of cotton and jute textile mills. , the only large scale industry was set u p in 1907 (TISCO)  The growth rate new industrial sector and its contribution to the Gross Domestic Product (GDP) remained very small.the public investment in industries will remain very low in this period.




 4 ) FOREIGN TRADE

India has been an important trading nation since ancient times. But the restrictive policies of commodity production, trade and tariff pursued by the colonial government adversely affected the structure, composition and volume of india’s foreign trade.
Consequently, india become an exporter of primary products such as raw silk, cotton, wool, sugar, indigo, jute ect. And an importer of finished consumer goods like cotton, silk and woolen clothes and capital goods like light machinery produced in the factorice of Britain.  Britain maintained a monopoly control over india’s exports and imports.
The most important characteristic of india’s foreign trade throughout the colonial period was the generation of a large export surplus,this surpuls was used for meeting was expences.

 5) DEMOGRAPHIC CONDITION

Various details about the population of British india were first collected through a census in 1881. Though suffering from certain limitations, it revealed the unevenness in india’s population growth. Subsequently, every ten years such census operations were carried out. Before 1921, India was in the first stage of demographic transition. The second stage of ttransition began after 1921. However , neither  the total population of india nor the rate of population growth at this stage was very high.

The  socio domographic indicaters moves in backward direction during british rule, the literacy rate was less than16% amog hiese the female literacy was about 7% only.the public health fecilities are not availiable if availiable  the fecilities are adequate.therefore water bone and air bone deasise are frequient in india. The mortalitity rate is very alarming especially in fant mortality rate is very high in worl is about 218per thousand. The life expectancy at that time was 32 years

6 ) OCCUPATIONAL STRUCTURE

During the colonial period, the occupational structure of india, i.e., distribution of working persons across different industries and sectors, showed little sign of change. The agricultural sector accounted for the largest share of workforce, which usually remained at a high of 70- 75 per cent which the manufacturing and the services sectors accounted for only 10 and 15-20 per cent resectively.

7 ) INFRASTRUCTURE

Under the colonial regime, basic infrastructure such as railways, ports, water transpport, posts and telegraphs did railways, ports, water transport, posts and telegraphs did develop. However, the real motive bahind this development was not to provide basic amenities to the people but to sub serve verious colonial interests. Roads constructed in india prior to the advent of the british rule were not fit for modern transport.
The British introduced the railways in 1850 and it is considered as one of their moste important contributions.   

Tuesday, 31 December 2013

Banking Awareness Quiz for Upcoming Exam

1. What is a Government Security?
Ans: A Government security is a tradable instrument issued by the Central Government or the State Governments. It acknowledges the Government’s debt obligation.
Such securities are short term (usually called treasury bills, with original maturities of less than one year) or long term (usually called Government bonds or dated securities with original maturity of one year or more).

2. Treasury Bills (T-bills)?
Ans: Treasury bills or T-bills, which are money market instruments, are short term debt instruments issued by the Government of India and are presently issued in three tenors, namely, 91 day, 182 day and 364 day. Treasury bills are zero coupon securities and pay no interest.

3. What are the Open Market Operations (OMOs)?
Ans: OMOs are the market operations conducted by the Reserve Bank of India by way of sale/ purchase of Government securities to/ from the market with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis.

For Ex: When the RBI feels there is excess liquidity in the market, it resorts to sale of securities thereby sucking out the rupee liquidity. Similarly, when the liquidity conditions are tight, the RBI will buy securities from the market, thereby releasing liquidity into the market.

4. What are the various types of financial markets?
The financial markets can broadly be divided into money and capital market.
A. Money Market: The money market provides investment avenues of short term tenor. Money market transactions are generally used for funding the transactions in other markets including Government securities market and meeting short term liquidity mismatches.

By definition, money market is for a maximum tenor of up to one year. Within the one year, depending upon the tenors, money market is classified into:

i. Overnight market or Call money - The tenor of transactions is one working day.
ii. Notice money market – The tenor of the transactions is from 2 days to 14 days.
Iii. Term money market – The tenor of the transactions is from 15 days to one year.

B. Capital Market: Capital market is a market for long-term debt and equity shares.
In this market, the capital funds comprising of both equity and debt are issued and traded. This also includes private placement sources of debt and equity as well as organized markets like stock exchanges.

5. Commercial Paper (CP)?
Ans: Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a promissory note.

Corporate, primary dealers (PDs) and the all-India financial institutions (FIs) that have been permitted to raise short-term resources under the umbrella limit fixed by the Reserve Bank of India are eligible to issue CP.

Period: CP can be issued for maturities between a minimum of 7 days and a maximum up to one year from the date of issue.

6. Certificate of Deposit (CD)
Ans: Certificate of Deposit (CD) is a negotiable money market instrument and issued in dematerialized form or as a Usance Promissory Note, for funds deposited at a bank or other eligible financial institution for a specified time period.

Period: Banks can issue CDs for maturities from 7 days to one a year whereas eligible FIs can issue for maturities 1 year to 3 years.

7. What is EMV based card payments?
Ans: EMV stands for Europay, MasterCard and Visa, a global standard for inter-operation of integrated circuit cards (IC cards or "chip cards") and IC card capable point of sale (POS) terminals and automated teller machines (ATMs), for authenticating credit and debit card transactions.

It is a joint effort initially conceived between Europay, MasterCard and Visa to ensure the security and global interoperability of chip-based payment cards

8. About BMB: Bhartiya Mahila Bank (BMB) is an Indian financial services banking company based in New Delhi, India.India's Prime Minister Manmohan Singh inaugurated the system on 19 November 2013 on the occasion of the 94th birth anniversary of former Indian Prime Minister Indira Gandhi.
Headquarter – New Delhi. Bank will get an initial capital of Rs 1,000 crore.
Usha Ananthasubramanian – The First CEO/Chairperson of Bhartiya Mahila Bank

9. Financial inclusion: Financial inclusion means providing sound and affordable financial services to the "unbanked”, those who do not have access to the formal financial system.
Financial inclusion is more than an economic issue - it is a legal and regulatory reform process.

10. The last 6 characters represent what in IFSC code?
Ans – Bank branch code.
The IFSC code contains 11 alphanumeric code and it facilitates - uniquely identifies a bank-branch participating in the NEFT system

11. About KYC norms?
Ans: The full form of KYC is – Know Your Customer
KYC guidelines was introduced by – RBI for all banks in the year - 2002
The components of KYC – Identity proof , address proof , photographs
The objective of KYC guidelines is – to prevent banks from criminal money laundering activities
KYC day is celebrated on – First working day of august every year

12. About BASE RATE – The minimum interest rate of a bank below which it cannot lend to public
The BPLR (Benchmark prime lending rate)was introduced in the year - 2003
The BPLR was converted into base rate on – july 2010
RBI made mandatory for all banks to introduced w.e.f. – 1July 2010
The minimum base rate is fixed by – RBI

13. About EDC : The full form of EDC – Electric Data Capture
EDS is a computerized system designed for - collection of clinical data in electronic format

14. About Bharat Nirman?
Ans: Bharat Nirman is Rural infrastructure plan which was implemented by the Government of India in order to provide some basic amenities to the rural India. launched in 2005.
Bharat Nirman have been sub-divided into six sections which includes;
Waters
Roads
Housing
Telephone
Electricity
Irrigation

15. What is the maximum deposit amount insured by DICGC?
Ans: Rs. 1 lakh per depositor across all banks

16. The price at which the government purchases crops from the farmers is called ________.
Ans–MSP

17. Expand ASHA. – Accredited Social Health Activities

18. RBI set up the committee to look into financial inclusion under the chairmanship of ?
Ans- Dr. C. Rangarajan

19. The Good Road' is related to which of the following state of India?
Ans: Gujarat

20. Cheque Truncation System has legal sanction under which of the act?
Ans: Negotiable Instruments Act, 1881

21. According to this survey, Which of the state is the most financially developed?
Ans: Himachal Pradesh

22. The banks with a view to achieving greater financial inclusion to make which account?
Ans: "no-frills" banking account.

23. Cobrapost is founded by whom?
Ans; Aniruddha Bahal

24.Who is the co-founder of Tehelka?
Ans: Tarun Tejpal

25. Against which team Sachin Tendulkar played his last test?
Ans: Team West Indies, played in Mumbai (Wankhade Stadium) India.

26. How many tests Sachin Tendulkar has played in his career?
Ans: 200

27. How many years did Sachin Tendulkar gave to his cricket career?
Ans: 24

28. Sachin Tendulkar represented which team in IPL?
Ans: Mumbai Indians

Note: Indian Cricket legend Sachin Tendulkar appointed as UNICEF's first brand ambassador for South Asia

29. Banccasurance is also known as ___?
Ans: Bank Insurance Model(BIM)

30.What is Banccasurance?
Ans: An arrangement in which a bank and an insurance company form a partnership so that the insurance company can sell its products to the bank's client base

31.Banccasurance is a partnership between whom?
Ans: The bank and the insurance company.

32. In which Banccasurance started in India?
Ans: year 2000.

33.Who is the new chief of Pakistan army?
Ans: Raheel Sharif

34.Which cyclone hit Andhra Pradesh?
Ans: Helen

35. Chairman of MCX’s board (Multi Commodity Exchange of India)?
Ans: Satyananda Mishra former (Chief Information Commissioner).

Note: Multi Commodity Exchange of India Ltd (MCX) is an independent commodity exchange based in India. It was established in 2003 and is based in Mumbai.

36. Which personality selected for Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2013?
Ans: Dr. Angela Merkel, German Chancellor
Note: for 2012: President of Liberia Ellen Johnson Sirleaf

37. IMPS is a term related to Banking system. In IMPS , letter M denotes ____?
Ans: Mobile

Immediate Payment Service (IMPS) is an instant, interbank (similar to NEFT) electronic fund transfer service that can be initiated only through mobile phones and service introduced by National Payments Corporation of India (NPCI).

Note: About MMID? Mobile Money Identifier (MMID) is a random seven digit number issued by banks to their customers.
If you wish to send money using IMPS, you should have the mobile number and MMID of the beneficiary (person whom you wish to send money to).

If you wish to receive funds using IMPS, you should generate an MMID for your account and share this with the remitter (person whom you wish to receive money from). You can generate only one MMID per account

38.Recently Megan Young was crowned Miss World 2013. The Miss World grand final was held in ___?
Ans: Bali

39. Which scheme is launched by the Govt. of India allows lakhs of poor people to open a Bank account?
Ans: Swabhiman

40. Which of the following will host “NATO” 2014 nearly after 20 years of hosting summit?
Ans: Britain

Current Affairs of 29-30th Dec 2013

1. Colorado and Washington became the first two States in the US to legalize Marijuana

2. Hoquiam, a small town of Washington will celebrate Nirvana Day on 10 April 2014. This is the first time that the day will be celebrated by Hoquiam.

3. Tamil Nadu government has launched the first phase of providing free compact fluorescent light bulbs to over hut-dwellers in the state.

4. PPPAC-a high level committee of the Government has appraised five proposals in Port Sector, which will be recommended for final approval to CCEA.

5. Scientists discovered Phosphorus for the first time in the cosmic leftovers from the supernova-Cassiopeia A

6. US has initiated an inter-agency review to look at the lapses that happened in the Devyani Khobragade case has strained the bilateral ties.

7. Ali-Akbar Salehi announced that Iran has installed 1000 second generation IR-2m centrifuges at one of its nuclear enrichment sites.

8. Oil India to step into dairy sector has signed an agreement with IRMA to carry out a feasibility study on dairy production in two districts of Assam.

9. Pradeep Kumar has been appointed as the Managing Director (Corporate Banking) of SBI. He will look after the corporate banking portfolio.

10. Roger Federer has announced that the former Swedish tennis player Stefan Edberg will join his coaching team in 2014.

11. India lose 2nd Test by 10 wickets against South Africa clinch series 1-0.

12. AAP keeps word, gets DJB to give 20000 L free water to each Delhi household

Q1. India has topped the medals tally position in the 2nd Junior SAF Games held in Ranchi in Nov 2013. India won how many gold medals?
ANS 20 Gold

Q2. Micro-blogging Website Twitter has appointed whom as the Managing Director of Asia, North Africa and India in Nov 2013?
ANS Parminder Singh

Q3. India has conduncted a 10 day joint training exercise ‘Hand in Hand’ to enhance counter terrorism skills with which country in Nov 2013?
ANS. China

Q4. What is the name of the super cyclone that hit Philippines in Nov 2013, causing huge devastation and killing more than 5000 people?
ANS Haiyan

Q5. India’s Index of Industrial Production (IIP) growth stood at _________ in September 2013 (Announced in Nov 2013).
ANS 2%

Q6. Which country was selected by the International Hockey Federation (FIH) to host the Women’s World Cup of Hockey in 2018 (announced in Nov 2013)?
ANS England

Q7. The 44th International Film Festival of India was held in which location in Nov 2013?
ANS Goa

Q8. “National Journalism Day” is observed on ____________.
ANS 17-Nov

Q9. Which country will replace Saudi Arabia on the Security Council for a two year term starting in January after the Saudis’ unprecedented rejection of the seat in Nov 2013?
ANS. Jordan

Q10. Who is likely to succeed Raghuram Rajan as the next Chief Economic Advisor in the Ministry of Finance (announced in Nov 2013)?
ANS. Siddharth Tiwari

Tuesday, 24 December 2013

CURRENT AFFAIRS



. Direct transfer of Cash subsidy on kerosene to be launced soon by government of India.

2. M. Veerappa Moily appointed as new environment and forest minister.

3. South Africa fast bowler Vernon Philander declared on the No. 1 position in the latest ICC Test rankings in bowling and batting released...

4. Fiscal deficit to touch 5.2% in FY2014 : Report by CRISIL.

5. Mikhail Kalashnikov, inventor of AK47 weapon died at the of 94 on 23 December 2013.

6. The Union Government launched e-inclusion project to make people e-literate.

7. National Consumers Right Day was observed across India on 24 December. The day is being observed since the enactment of Consumer Protection Act, 1986.

8. India has evacuated all its employees from the strife torn South Sudan. It has also shut down all its oilfields amid escalating violence in the country.

9. The Union Ministry of Road Transport and Highways cleared quadricycle as a new category of vehicle on 23 December 2013.

10. Hyderabad high court asked two telugu actors to return their padma awards to government for misusing.

11. The renowned Kannada poet G. S. Shivarudrappa, died in Bangalore. He was 87. His poems are known for balancing the images and emotions.

12. Sidharth Birla, Chairman of Xpro India Limited took the charge as the President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).( fb.com/AllCurrentAffairs )

13. CCI has approved the proposed acquisition of the cement plants of Jaypee Cement Corporation Limited in Gujarat by Ultratech Cement Limited.

14. Vinod Kumar Duggal, has been appointed the new Governor of Manipur. He will replace the present Governor of the state, Ashwani Kumar.

15. Kidambi Srikanth and PV Sindhu won the men’s and women’s titles at the 78th Senior National Badminton Championship at New Delhi.

16. Rajiv Gandhi International Airport (RGIA), Hyderabad awarded the Sword of Honour for safety management in London in the second week of December 2013.

18. The nuclear capable ballistic missile, Agni-III was successfully test-fired by India. It was test-fired from the Wheeler Island of Odisha Coast.
1. The largest producer of paddy in India----West Bengal
2. The lagest producer of wheat in India---Uttar Pradesh
3. The lagest producer of sugarcane in India ---Uttar Pradesh
4. The lagest producer of groundnut in India ---Gujarat
5. The largest producer of tea in India---Assam
6. The largest producer of coffee in India---Karnataka
7. The largest producer of jute in India ---West Bengal
8. The largest producer of tobacco in India---Andhra Pradesh
9. The largest producer of bananas in India---Tamilnadu
10. The largest producer of saffron in India---Jammu & Kashmir
11. The largest producer of onion in India---Maharashtra
12. The largest producer of black pepper in India---Kerala
13. The largest producer of cotton in India---Gujarat*
14. The largest producer of bamboos in India---Assam
(Maharashtra has the largest area under cotton cultivation but Gujarat is the largest producer as per GoI release dt 25 Jul 2011